Seguint la tendència dels darrers anys, el curs 2022-2023 s'iniciarà amb una nova baixada de les ràtios, que quedarà en 20 alumnes per aula
La setmana vinent començaran les classes a Vilanova i la Geltrú, en el que la principal novetat és l'avançament del nou curs escolar 2022-2023, que en el cas d'infantil i primària començarà el 5 de setembre i per l'alumnat de secundària el 7 de setembre.
Enguany, d'acord amb les dades actuals, un total de 5.695 alumnes faran estudis corresponents als cicles d'infantil i primària, i 3.238 ho faran a secundària. Tots ells, repartits entre 11 escoles públiques, 5 escoles concertades i 5 instituts públics de la ciutat.
Una altra de les novetats en el cas de Vilanova i la Geltrú és la nova baixada de les ràtios a I3 (antic P3) seguint la tendència dels dos darrers anys. Una ràtio que aquest curs serà en 20 alumnes per aula, i que no afectarà l'oferta de grups que es manté en 18 grups a l'escola pública i 9 a la concertada.
La Regidora d'Educació, Mercè Mateo, ha fet incís en la importància de poder seguir disminuint les ràtios, afavorint la qualitat de l'ensenyament a la ciutat. "Recordem que des del curs 2020-2021 les ràtios han anat disminuint a la ciutat, gràcies al treball persistent i continuat del conjunt de la comunitat educativa, que reclamava una baixada de ràtios justificada per la singularitat del territori com a escola inclusiva. En aquell moment es va aconseguir per a I3 una ràtio de 22 alumnes per aula a l'escola pública i de 24 a la concertada. El curs passat la xifra va tornar a baixar fins als 21 alumnes per aula a l'escola pública i 23 a la concertada. Enguany tornem a veure una nova baixada generalitzada de les ràtios fins als 20 alumnes per classe. Una dada que interpretem de forma molt positiva en benefici de la qualitat de l'ensenyament i l'aprenentatge dels nostres infants"
En el cas de l'etapa de secundària la tendència dels últims anys ha vingut marcada per un increment a l'alça de l'alumnat, amb un clar pic el curs 2020-2021. Els centres de secundària han anat incrementant els seus grups per donar resposta a una tendència que comença a invertir-se. ”Aquesta tendència a l'alça, en el cas de la secundària, comença a invertir-se. En aquest curs 2022-2023 s'inicia un lleu decreixement, que serà més evident de cara al curs 2025-2026. Per al curs que està a punt de començar l'oferta se situa en 17 grups a l'escola pública i 9 a l'escola concertada”
La Jornada Intensiva als centres educatius entre el 5 i el 30 de setembre és una altra de les novetats d'aquest curs. La mesura, anunciada en el seu dia pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, inclou l'oferta de servei de menjador i d'activitats de lleure fins a les 16.30 hores.
Durant el període formal de preinscripció, un 93,58% de les famílies s'han assignat en el centre escollit en primera o segona opció. En el cas de l'alumnat de 1r d'ESO, un 88,53% ha pogut accedir al centre demanat en primera o segona opció.
Novetats en l'oferta de Cicles formatius
L'alumnat de cicles formatius també iniciarà les classes el dimecres dia 7. Enguany s'ha ampliat l'oferta formativa a Vilanova i la Geltrú amb la incorporació de 5 cicles de Grau Mitjà i un nou Programa de Formació i Inserció. La nova oferta doncs, per al curs 2022-2023 queda de la següent manera:
Gratuïtat I2
El curs també presenta altres canvis pel que fa als cicles d'educació infantil en l'etapa d'I2. L'1 d'abril d'enguany, el Departament d'Educació i les entitats municipalistes van signar un acord marc per finançar el cost que té per les famílies l'escolarització d'infants a I2, a les llars d'infants de titularitat pública, i també per avançar cap a la incorporació del finançament del primer i segon curs d'educació infantil (I0 i I1)”El Consell Rector de l'Institut Municipal d'Educació i Treball, l'IMET, va aprovar la modificació dels preus de les llars d'infants municipals per al curs 2022-2023, aplicant així la gratuïtat a la quota del servei d'escolarització al tercer curs del primer cicle d'educació infantil, el que abans era P2. En el cas dels infants dels grups de zero i d'un any els preus es mantenen”
Actuacions de manteniment i millora als centres
Durant l'estiu s'han realitzat diverses intervencions de millora als centres educatius. Destaquen les intervencions fetes en la reforma de les cuines a l'Escola El Margalló i Escola Cossetània, i l'actuació als lavabos de l'edifici d'educació infantil de l'Escola l'Arjau. Uns projectes de reforma i millora duts a terme per l'IMET i coordinats des dels serveis tècnics de la Regidoria de Projectes i Obres de l'Ajuntament
També el Departament d'Educació de la Generalitat ha fet importants intervencions a l'Escola Arjau, amb l'arranjament de la coberta de l'edifici principal i de diverses patologies d'obra de l'edifici d'infantil. A l'Escola Llebetx s'han substituït els tancaments exteriors de les aules d'educació infantil, gimnàs i aula Timó, per millorar l'aïllament
Mitjançant el Servei d'Educació, l'IMET du a terme anualment el manteniment ordinari de les escoles públiques d'educació infantil i primària. La partida anual destinada al manteniment per a l'any 2022 és de 360 mil euros, 20 mil euros més sobre el pressupost anterior. “Aquesta partida inclou la despesa de reparacions i manteniment ordinari de tot l'any, les aportacions directes als centres per a l'autogestió de petites reparacions i les obres que es fan durant l'estiu, aprofitant l'aturada de les classes. També s'assumeix una despesa de 400 mil euros que correspon als consums de llum, aigua i gas, així com els contractes anuals de les instal·lacions i el servei de neteja”.
A més, els conserges titulars i de suport, realitzen durant tot l'any, i de manera més intensa durant l'estiu, diverses tasques de reparació, manteniment i conservació (pintura, fusteria, sanitaris, mobiliari, etc.) També intervenen en la conservació dels centres educatius de la ciutat altres departaments de l'Ajuntament, com la Regidoria d'Esports, la Regidoria de Serveis Viaris i Mobilitat, el Servei de Jardineria o la Unitat de Serveis Municipals (USM)
Serveis Territorials del Penedès
Vilanova i la Geltrú acollirà el desplegament d'un nou Servei Territorial d'Educació, fruit de la reestructuració del Departament d'Educació de la Generalitat (DOGC 29/03/22) que estableix la creació de dos nous serveis territorials, entre els quals hi ha el del Penedès. Fins al moment els serveis s'havien distribuït entre la Catalunya Central, Barcelona Comarques i Tarragona. La seva posada en marxa permet una gestió més propera i directa en el territori de l'Alt Penedès, Baix Penedès i Anoia. El desplegament dels serveis serà gradual i, inicialment, s'ubicarà a les oficines de l'Auditori Eduard Toldrà. La previsió és que tots els serveis administratius i tècnics estiguin desplegats el curs 2023-2024, en una nova ubicació pendent de determinar.