La directora general d'Educació Inclusiva ha visitat avui les escoles Margalló i Sant Jordi, i l'institut Baix a mar
La directora general d'Educació Inclusiva del departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Laia Asso, és avui a Vilanova i la Geltrú per continuar amb la trobada monogràfica, que ja va començar ahir dimecres amb els serveis territorials del Penedès i de Barcelona comarques, per abordar la singularitat que té la ciutat i la comarca del Garraf com a exemple i motor del model d'inclusió educatiu, i conèixer la seva realitat sobre el terreny, amb visites a les escoles Margalló i Sant Jordi, i l'institut de Baix a mar.
Sobre l'actual model d'escola inclusiva i les seves necessitats reals, Laia Asso ha dit ser conscients des del departament que hi ha molts aspectes a treballar, i que tots els esforços econòmics que s'han abocat, són encara insuficients per cobrir totes les necessitats. "Volem lluitar per incloure aquestes despeses d'escolaritat de l'alumnat amb necessitats a la partida d'escolaritat que té cada alumne. I que un alumne amb o sense necessitats especials tingui garantides les seves necessitats i despeses, al llarg de tot el recorregut educatiu." Per la directora general d'Educació Inclusiva, es tracta d'un aspecte que va més enllà del departament d'Educació i que cal abordar-lo des d'un punt de vista de país. "Volem garantir un recorregut educatiu de qualitat per tot l'alumnat, tingui les necessitats que tingui, però volem que tingui continuïtat. Volem que això no sigui un oasi que després no tingui una sortida, per tant, volem treballar de manera integral".
La reunió entre les dues administracions ha començat a l'escola Margalló, i estava representada per part de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per la regidora d'Educació Mercè Mateo. A mig matí han traslladat la visita a l'escola Sant Jordi, on s'han reunit amb la direcció i amb una representació de l'AFA del centre, que aquests darrers dies estan liderant una protesta, amb visió global de tota la ciutat, per reclamar de l'administració més recursos econòmics i més professionals qualificats per atendre les necessitats de tots els infants. Sobre aquest fet, Laia Asso ha explicat que comparteixen plenament el neguit de les famílies i que són conscients que els recursos continuen sent insuficients. "És evident que falten mans i, de fet, en les nostres línies de treball una d'elles és repensar i redimensionar el funcionament dels suports intensius en l'escolarització inclusiva. Cal aconseguir que realment siguin aquesta peça clau que sabem que han de ser, per l'avenç cap aquest sistema educatiu inclusiu".
La regidora d'Educació Mercè Mateo ha dit compartir plenament les reivindicacions i, si bé, com ajuntament no tenen competències, fan un treball continuat amb la comunitat educativa per copsar les necessitats de les famílies i centres i traslladar-les al departament d'Educació de la Generalitat. "Nosaltres estem al mig i fem una feina molt fina cada dia, cada setmana, amb el departament d'Educació. I ho fem a través de l'inspector en cap, dels serveis territorials, i també amb direccions generals i la mateixa conselleria, que són molt conscients de quina és la realitat del Garraf. El que passa és que també és veritat, i cal tenir en compte, que els tempos de les persones que vivim a les comunitats educatives són diferents dels de l'administració pública i, per tant, qualsevol pas que es fa no té la immediatesa que tothom desitjaria”.
Mercè Mateo ha explicat que tant la reunió d'ahir com la d'avui ja estaven previstes des del mes de juny, i que demostra la voluntat del departament de mantenir el compromís adquirit l'any 2020 per garantir la plena inclusió educativa al Garraf. "Hi ha una mirada molt singular cap al Garraf i la voluntat d'extrapolar aquest model, posant sobre la taula que l'educació és una inversió a 25 anys vista amb l'objectiu de transformar tota una societat, perquè això és el que es demana des de la societat civil i des de les comunitats educatives"
La trobada a Vilanova i la Geltrú ha finalitzat amb una visita a l'Institut de Baix a mar, per tal de mantenir una reunió amb la comunitat educativa del centre.