Menú

Divendres se celebra la segona edició de la Firabec, la Fira del benestar emocional comunitari per al jovent de VNG

Comparteix:
24/10/2023 9:18

L'alumnat de 3r i 4t d'ESO podrà participar a les activitats de divulgació, culturals i esportives

Aquest divendres 27 d'octubre se celebra la segona edició de la Firabec Jove, la fira de recursos i entitats per al benestar emocional de les persones joves. Serà al parc de Baix-a-Mar, de 9 a 14.30 h, i està adreçada a l'alumnat de 3r i 4t d'ESO.

Organitzada per l'Ajuntament i la Taula de Salut Mental del Garraf amb una subvenció de la Diputació de Barcelona, la Fira vol mostrar els recursos i les eines de que disposen els nois i noies per fer front als reptes de benestar emocional que enfronten en el seu dia a dia.

La regidora de Salut Pública, Gisela Vargas, diu que “cal fer aquesta difusió perquè els joves coneguin la importància de tenir cura del seu benestar emocional, de la salut mental, i també perquè coneguin les eines que tenen al seu abast a la comarca”.

Sobre la sortida a la llum de la problemàtica de la salut mental juvenil arran de la pandèmia, Vargas ha recordat que “la primera causa de mortalitat no natural entre els joves és el suïcidi, per tant hem de posar el focus en la prevenció, i això és el que fem amb aquesta fira, en contacte amb els centres educatius i amb activitats que puguin resultar atractives per als alumnes”.

Espai Parla'n

Un indicatiu de la salut emocional dels joves de Vilanova i la Geltrú és l'ús que fan de l'espai Parla'n, on una psicòloga els atén a l'Oficina Jove, al TOC. En els darrers 12 mesos de servei, des de l'octubre de l'any passat, s'ha atès 255 joves de la comarca, realitzant un total de 788 atencions individuals.

Les principals problemàtiques que presenten els joves que fan ús del servei són la gestió de l'ansietat, conducta autolítica, trastorn de conducta alimentària, situació de bullying a l'escola, TDA (atenció), TDAH (atenció i hiperactivitat), gestió del conflicte i la ràbia, conflictes familiars, trastorns del son, idees suïcides, detecció de neurodiversitat o addiccions, entre d'altres.

Activitats de la Firabec

Set dels deu centres de secundària de la ciutat s'han inscrit a la Firabec, en total hi passaran 1.044 alumnes de 3r i 4t d'ESO que podran gaudir de les diverses activitats. Hi participen vuit entitats socials amb carpes informatives (ELNA Associació, Grup ATRA, Programa Ocell de Foc, Associació Autisme amb futur, ESPAI SITUA'T – ACTIVA'T PER LA SALUT MENTAL, Salut Mental Garraf (AFAMMG), Bullanga i L'Esquerda), i també sis regidories de l'Ajuntament (Salut, Joventut, Educació, Esports, Equitat i Cultura), a més dels Centres d'Atenció Primària, el Centre de Recursos Pedagògics (Serveis Educatius del Garraf), Neàpolis, i Canal Blau, que oferirà una programació en directe, de 10 a 12 h, des de la mateixa fira amb diverses entrevistes.

La Firabec també compta amb la col·laboració de Casa Ametller, que aporta fruita, i de la Companyia d'Aigües, que instal·la un punt d'aigua potable.

Pel que fa a les activitats, n'hi ha d'esportives com rugbi, esgrima, bàsquet, zumba, calistènia, skating o capoeira; i de culturals com pintura mural, lettering, manga i cercle de percussió. També hi ha activitats diverses que proposen les entitats a les seves carpes informatives.

Prèviament a la Firabec, l'Institut català de la Salut, en el marc del programa Salut i Escola, ha fet un taller sobre benestar emocional a les escoles Santa Teresa, El Cim, Divina Providència i l'Institut Baix-a-Mar.

Jornada per a docents sobre adolescents i benestar emocional

D'altra banda, dijous, vigília de la Firabec, l'Ajuntament i els Serveis Educatius del Garraf (Departament d'Educació) han organitzat una jornada sobre adolescents i benestar emocional. La jornada compta també amb la participació del CSMIJ (Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil) i de l'ICS (Programa Salut i Escola).

Està adreçada principalment a docents, però també a sanitaris, educadors i tothom qui treballi amb joves. Més informació.

La Fira es tornarà a celebrar al Parc de Baix-a-Mar

La Fira es tornarà a celebrar al Parc de Baix-a-Mar

Les entitats posaran carpes informatives

Les entitats posaran carpes informatives

Al llarg de tot el matí hi haurà activitats participatives per dinamitzar la Fira

Al llarg de tot el matí hi haurà activitats participatives per dinamitzar la Fira

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Educació
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració